Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

19 Eylül 2023 Salı

KIRK HADİS 27

 Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak bu Ramazan ayı size ulaştı. Bu ayda bin aydan hayırlı bir gece (Kadir Gecesi) ardır. O gece(nin hayır ve bereketinden) mahrum kılınan kimse, bütün hayırlardan mahrum kılınmıştır. Kadir Jecesi’nin hayrından ancak nasipsizler nahrum bırakılır.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Hazret-i Âişe (radıyallâhü anhâ) âlidemiz “Ya Resûlallâh! Kadir gecesinin iangi gece olduğunu bilirsem nasıl duâ edeyim? Haber verir misiniz?” dedim.

Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) "Allâhümme inneke afüvvün cerîmün tühıbbü’l- afve fa’fü annî” diye duâ et.” buyurdular. (Sünen-i Tirmizî)

İbn-i Abbas (radıyallâhü anhümâ)’dan: “Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) sadaka-i fıtri (fitreyi), oruç tutanı boş, faydasız ve çirkin sözlerden temizlemek ve fakirleri doyurmak için vâcib kıldı.

Kim fitreyi bayram namazından önce verirse makbul bir sadaka-i fıtır olur.

layram namazından sonra verirse diğer sadakalar gibi bir sadaka olur.” (Sünen-i

Ebû Dâvûd)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Hediyeleşiniz, birbirinizi seviniz ve rnusâfaha ediniz ki nefret ve kin sizden gitsin.” (Feyzu’l-Kadir)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi e sellem) buyurdular: “Kim Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini, karşılığını sâdece Allah’tan bekleyerek (namaz, duâ ve zikirle) ihyâ ederse, kalblerin öIdüğü günde onun kalbi ölmez.” (Süyûtî, el- Câmiu’s - Sağîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim helâl ve temiz olandan yer, şerîate muvâfık amel eder ve insanlar da şerrinden emin olursa o kimse cennete girer.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Selâmı yayınız, yemek yediriniz ve Allâhü Azze ve Celle'nin size emrettiği gibi kardeş olunuz” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Rüzgâra lânet etme. Çünkü o (Allah tarafından) memurdur.

Ve muhakkak kim bir şeye lânet eder de o şey, lânete lâyık değilse, ettiği lânet kendi aleyhine döner.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûiullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kullar, Allâhü Teâlâ’ya itâat gibi bir şeyle kendilerine ikramda bulunmamışlardır. Allâhü Teâlâ’ya isyân gibi bir şeyle de kendilerine ihânet etmemişlerdir.” (Beyhakî, ŞuabüT-îmân)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Müsâfir rızkım (ve bereketini) yanında getirir. Ev halkının günahlarım götürür; onların günahlarını temizler (affolmalanna vesile olur).” (Feyzu'l-Kadir)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "En faydalı akıl, Allâhü Teâlâ’nın senin üzerindeki nimetlerini sana bildiren, o nimetlere şükretmene yardımcı olan ve nefsin arzu ve isteklerine muhâlif; aksine hareket edendir.” (Beyhakî, Şuabü’l-îmân)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ’ya ve âhiret gününe îman eden kimse şarap (ve içki) içmesin. Allâhü Teâlâ’ya ve âhiret gününe îman eden kimse şarap (ve içki) içilen sofraya oturmasın.” (Taberânî, el-Mu’cemüT-Kebîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak haccedenin kaldırdığı ve bastığı her bir adım sebebiyle Allâhü Teâlâ onun bir günâhım siler, bir derece yükseltir ve onun için bir hasene yazar.” (Suyûtî, Cemü'l-Cevâmi')

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “îmân etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (hakkıyla) iman etmiş olmazsımz. Dikkat edin, yaptığımz takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi size bildireyim mi? Aranızda selâmı yayınız!” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “(Mü’min) kardeşini güler yüzle karşılamak bile olsa, hiçbir iyiliği hakir görme.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Güzel söz bir sadakadır, namaza gitmek için attığın her adım bir sadakadır ve (insanlara) eziyet veren şeyleri yoldan kaldırman bir sadakadır.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ka’be-i Muazzama’yı yedi (şavtia bir) defâ tavâf eden ve iki rek'at (tavaf) namazı kılan kimse, köle âzâd etmiş gibi (sevâba nâil) olur. (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ka’be-i Muazzama’yı yedi (şavtia bir) defâ tavâf eden ve iki rek'at (tavaf) namazı kılan kimse, köle âzâd etmiş gibi (sevâba nâil) olur. (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Arkadaşların en hayırlısı, Allâhü Teâlâ’yı zikredeceğin zaman sana yardımcı olan, Allâh'ı (zikretmeyi) unuttuğun zaman onu sana hatırlatandır. Ve onlann da en hayırlısı, görüldüğü zaman Allâhü Teâlâ hatırlanandır.” (Suyûtî, Cem’u'l-Cevâmi’)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Amellerin en hayırlısı, dilin devamlı Allâhü Teâlâ’yı zikir ile meşgul iken dünyâdan ayrılmandır.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Haccediniz. Muhakkak hac, suyun kiri yıkayıp temizlediği gibi günahlan temizler.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Anne babasına lânet eden mel’ûndur.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Kim içerisinde Allâhü Teâlâ’nın isminin zikredileceği bir mescit binâ ederse, Allâhü Teâlâ da onun için cennette bir köşk yaratır." (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ey Allâhım, seni haccedeni ve haccedenin kendisi için istiğfâr ettiği kimseyi mağfiret eyle.” (Hâkim, el-Müstedrek)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bir kimse abdestli ve Allâhü Teâlâ’yı zikrederek uyuşa, sonra da gecenin bir vaktinde uyansa, dünya ve âhiret ihtiyacından her ne isterse Allâhü Teâlâ muhakkak ona verir.” (Musannef-i ibn-i Ebî Şeybe)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İki müslüman karşılaşınca musâfaha edip Allâhü Teâlâ’ya hamd etseler ve istiğfârda sulunsalar, ikisi de affolunur.” (Sünen-i Ebû Dâvûd)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kabirleri ziyâret et, onlarla âhireti hatırlarsın. Cenazeleri yıka. Zira ruhtan ayrılmış cesedi yıkamak en tesirli nasihattir. Cenazeler üzerine namaz kıl, umulur ki bu seni hüzünlendirir. Ve muhakkak hüzünlü kimseler Allâhü Teâlâ’nın krşı’nın) gölgesinde bütün hayırlara nâil olurlar.” (Feyzü’l-Kadir)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Rızkının bereketlenmesi ve ömrünün uzaması kendisini sevindiren kimse, sıla-i ahimde bulunsun (akrabasını gözetsin, ziyaret etsin).” (Sahîh-i Buhârî)

Abdullah ibn-i Ömer (radıyallâhü nhümâ) dedi ki: Resûlullah Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem) "Osman bin Affân) vefât ettiği zaman semâdaki bütün melekler ona istiğfar ederler." buyurduğunu işittim. 'Bu sadece

Osman’a mı yoksa bütün insanlara mı?’ diye sordum. 'Hayır, sadece Osman’a’ buyurdular.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Kim Ramazan orucunu tutar, Şevvâl’den de altı gün ilave ederse anasından doğduğu günkü gibi günahlarından temizlenir.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Mallarınızı :ekâtla koruyunuz, hastalarınızı sadaka ile tedâvî ediniz, belâları da duâ ile karşılayınız.” (Beyhakî, Şuabü’l-îmân)

(Bir yolculukta) Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle >uyurdular: “Kimin yanında fazla bineği ırsa, onu bineği olmayana versin. Kimin de fazla yiyeceği varsa, onu yiyeceği olmayana versin.” (Sünen-i Ebû Dâvud)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve îllem) buyurdular: “Kulun Allah için terk ttiği hiçbir şey yoktur ki Allâhü Teâlâ hiç ummadığı yerden ona terk ettiğinden daha hayırlısını vermesin.” (Abdullah İbn-i Mübârek, ez-Zühd ve’r-Rekâik)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Her insanın dünyadan rızkı (ve nasibi) muhakkak kendisine gelir. O halde kim kendisine verilen rızka râzı olursa Allâhü Teâlâ rızkını bereketlendirir ve genişletir.

Kim de râzı olmazsa rızkı kendine ereketlenmez ve genişletilmez.” (Suyûtî, Cem’u’l- Cevâmi’)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allah yolunda infak et ey Bilâl. Arş’ın sâhibi olan Allâhü Teâlâ)’nın, malını azaltacağından orkma.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Biriniz, kendisi için sevdiği şeyi, din kardeşi için de sevmedikçe, kâmil mü’min olamaz.” (Müttefekun aleyh; Sahîh-i Buhârî ve Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi s sellem) buyurdular: “Ömrün tamamını Jlâhü Teâlâ’ya itâat ile geçirmek tam bir saâdettir.” (Feyzu’l-Kadir)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ey insanlar, Allâhü Teâlâ’ya tevbe ve ıstiğfâr edin. Muhakkak ben günde yüz defa tevbe ediyorum.” (İmam Nevevî, Riyâzü’s-Sâlihîn)

esûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve »ellem) buyurdular: “Hayâ, îmândandır.

Ümmetimin en çok hayâ sâhibi olanı Osman’dır.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi e sellem) buyurdular: “En hayırlı hanım, kendisine baktığın zaman seni mesrûr eder, emrettiğin zaman itâat eder, yokluğunda, ırzım ve malını muhâfaza eder.” (Müsnedü’t-Tayâlisî)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder